Beknelde zenuwen
Wanneer een tussenwervel in de nek uitpuilt, en de zenuwen beklemd worden spreekt men van een nekhernia. Slijtage en overbelasting kunnen hier een oorzaak van zijn. De kraakbeenring die een zachte kern bevat is de tussenwervelschijf. Als er sprake is dat de buitenste laag van de wervelschijf beschadigd is, drukt de kern tegen de zenuwen aan. Om een nekhernia behandeling te ondergaan is het verstandig iets te weten over de cervicale wervelkolom. Dit is het bovenste gedeelte van de wervelkolom die het hoofd ondersteunt.
Waaruit bestaat een wervelkolom?
De wervelkolom bestaat uit zeven botten die wervels worden genoemd, deze lopen van beneden naar boven en zijn genummerd. De eerste twee wervels zijn speciale wervels, deze zorgen ervoor dat je het hoofd op en neer kunt bewegen. Om de wervels te dempen en te scheiden is er een tussenwervelschijf aanwezig. Deze zogenaamde schijven hebben een buitenste laag en een binnenkern welke zacht is. Heb je een nekhernia behandeling nodig dan drukt de kern op de ruggenmergzenuwen.
Wat gebeurt er tijdens een operatie?
Een nekhernia behandeling bestaat uit het verwijderen van de uitstulping van de tussenwervelschijf. In de hals wordt er een kleine opening gemaakt, de opening zorgt ervoor dat de hernia verwijderd kan worden. Helios klinieken is een gespecialiseerd centrum waar ze de behandeling voor een nekhernia uitvoeren. Bij heel veel mensen is een nekhernia na verloop van tijd uit zichzelf verdwenen. Blijf je echter langere tijd last hebben dan is er waarschijnlijk een operatie noodzakelijk om de klachten en de hernia te verwijderen.